preskoči na sadržaj
TeenCAP

 

Zadnjih 5 godina naša škola uključila se i u TeenCAP radionice.

Teen CAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen populaciji adolescenata. Predstavlja varijantu CAP programa,  jednog od najboljih preventivnih programa u svijetu.

Adolescenti su visoko rizična skupina za nasilje i zlostavljanje: dvostruko su češće žrtve kriminalnog nasilja nego odrasli i više su izloženi nasilju od bilo kojeg drugog dijela populacije. TeenCAP nudi strategije za sprječavanje takvog nasilja. TeenCAP polazi od činjenica o ranjivosti adolescentne populacije. Adolescenti su ranjivi zbog:

 • nedostatka znanja
 • nedostatka moći
 • izolacije od izvora pomoći u zajednici

Adolescenti imaju premalo informacija o tome tko sve može biti napadač i kako dolazi do napada. Osobito nisu pripremljeni za napad od strane nekog koga poznaju. Zbog toga, kada su seksualno napadnuti, ako nije bilo fizičke prisile ili prijetnje oružjem, teže će to nazvati silovanjem. Nedostatak znanja o tome tko napada i kako dolazi do napada, udružen s uvjerenjem da se stvari moraju dogoditi na ovaj ili onaj način, i vjerovanjem da je izbjegavanje metoda prevencije, doprinose njihovom osjećaju odgovornosti za vlastitu viktimizaciju. Često su uvjereni da su sami tražili ili zaslužili napad jer nisu dovoljno slijedili pravila o izbjegavanju. TeenCAP odgovara na uzroke ranjivosti adolescenata pružajući im specifične i  konkretne informacije koje ih osnažuju i smanjuju izoliranost i dajući im strategije za ponašanje u opasnim situacijama.

 

Koordinatorica i provoditelj programa: Vedrana Kurjan Manestar

U realizaciji programa sudjeluje i prof. Goran Firšt

 

Više o programu na poveznici: https://urkpk.org/programi/cap-program/kurikulumi-cap-programa/teen-cap/

 

U prilogu možete naći teorijski dio radionica. 

 

 

CAP PROGRAM

 

U našoj školi tradicionalno se provodi  CAP – PROGRAM (CHILD ASSAULT PREVENTION - PREVENCIJA ZLOSTAVLJANJA DJECE) u suradnji s udrugom roditelja "KORAK PO KORAK". CAP - program je razvio Internacionalni/Nacionalni centar za prevenciju zlostavljanja (ICAP/NCAP) u državi Ohio, SAD. U program smo se uključili 2001. godine i od tada ga redovito provodimo u 2. i 4. razredima. Od uvođenja zdravstvenog odgoja, program provodimo u 3. i 4. razredima zbog usklađivanja s preporučenim temama iz programa.

Osim osnovnog CAP programa, provodi se i TeenCAP za učenike 8. razreda - Prevencija zlostavljanja tinejdžera. Učenici prolaze sveukupno 3 radionice. U sklopu programa je i predavanje za UV i roditelje.

Koordinatorica programa je školska pedagoginja: Vedrana Kurjan Manestar

U realizaciji osnovnog CAP programa sudjeluju još: učiteljice Matea Mužek, Kristina Majer, Nika Končurat, a TeenCAP-a prof. Goran Firšt i 

CILJ JE PROGRAMA:

 • PRUŽANJE POZITIVNE PODRŠKE DJECI
 • UPUTE DJECI ŠTO SVE MOGU UČINITI U POTENCIJALNO OPASNIM SITUACIJAMA
 • POMOĆI DJECI U IDENTIFIKACIJI ODRASLE OSOBE OD POVJERENJA

 

CAP PROGRAM SASTOJI SE OD:

PREDAVANJA ZA OSOBLJE ŠKOLE - Cilj je ovog djela programa senzibilizirati učitelje i osoblje škole za problem, upoznati sa potrebom i obvezom odraslih da pruže djeci zaštitu.

RADIONICE ZA DJECU - Cilj je poučiti djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna, informirati ih o tome kako prepoznati vršnjake i odrasle koji iz mogu ugroziti, podržati ih u tome da takve odrasle nisu dužni slušati niti poštovati, te što trebaju učiniti kad se osjećaju nesigurnima. Dječju radionicu provode tri posebno obučene osobe. Koristeći igranje uloga i vođene grupne diskusije u radionici za djecu  se uči prepoznati potencijalno opasne situacije i učinkovito koristiti date mogućnosti.

PREDAVANJA ZA RODITELJE - Cilj je senzibilizirati roditelje i članove obitelji za problem, poučiti ih kako bolje komunicirati s djecom, kako razviti preventivne vještine u domu. Naglasak u obuci roditelja je na prevenciji zlostavljanja uz pomoć poboljšavanja komunikacije između odraslih i djece. Provodi se prije dječjih radionica.

 

U prilogu je prezentacija predavanja za roditelje 

Priloženi dokumenti:
CAP PREDAVANJE ZA RODITELJE.pdf

Igrokazi koji se provode na radionicama

 

PRVI IGROKAZ

 

 

 

MOŽDA SE I TEBI NEKADA DOGODILO DA NEKO STARIJE DIJETE TRAŽI OD TEBE NOVAC ILI NEŠTO SLIČNO. TO NITKO NEMA PRAVO UČINITI. NITKO NEMA PRAVA TEBI ODUZIMATI NOVAC.

 ŠTO MOŽEŠ UČINITI?

 • REĆI «NE» TO JE SIGURNA, JAKA I SLOBODNA RIJEČ.
 • MOŽEŠ ZAMOLITI PRIJATELJA DA BUDE S TOBOM I DA ZAJEDNO KAŽETE NE DJETETU KOJE VAM ŽELI UZTI NOVAC ILI NA BILO KOJI DRUGI NAČIN ŽELI ODUZETI TVOJA PRAVA DA BUDEŠ SIGURAN JAK I SLOBODAN.
 • AKO TE STARIJE DIJETE NE PRESTAJE GNJAVITI, TREBAŠ TO REĆI NEKOJ ODRASLOJ OSOBI U KOJU IMAŠ POVJERENJA (UČITELJICI, RAZREDNICI, PEDAGOGICI, RODITELJIMA ….).

ZAPAMTI, TO NIJE TUŽAKANJE, TUŽAKANJE JE KAD BEZ RAZLOGA NEKOG ŽELIŠ UVALITI NEVOLJU, A NE AKO TRAŽIŠ POMOĆ.

 

 

DRUGI IGROKAZ

 

  

 

TI SIGURNO ZNAŠ ŠTO ZNAČI RIJEČ NEZNANAC.

NEZNANCI NISU NUŽNO LOŠI, ALI POTEBNO JE BITI NA OPREZU, JER SE MOŽE DOGODITI DA TI NEKA NEPOZNATA OSOBA POKUŠA  ODUZETI  TVOJA PRAVA DA BUDEŠ SIGURAN JAK I SLOBODAN.

UPAMTI:

 • NEZNANCIMA NIKADA NE GOVORI SVOJE IME I PREZIME, GDJE STANUJEŠ, KAKO TI SE ZOVU RODITELJI ILI BILO KOJE DRUGE PODATKE O SEBI.
 • BUDI UVIJEK NA DOVOLJNOJ UDALJENOSTI KAD RAZGOVARAŠ S NEZNANCIMA, TAKO DA U SLUČAJU DA TE ŽELI UGRABITI , MOŽEŠ POBJEĆI.
 • AKO TE POKUŠA ZGRABITI, ONO ŠTO MOŽEŠ UČINITI JE DA SE TEHNIKAMA SAMOOBRANE POKUŠAŠ OSLOBODITI I ŠTO PRIJE POBJEĆI NEGDJE GDJE IMA ODRASLIH OSOBA (U ŠKOLU, DUĆAN, BANKU, POŠTU I SL).
 • ONO ŠTO SIGURNO MOŽEŠ UČINITI JE GLASNO VIKATI – I TO IZ TRBUHA, DUBOKIM I GLASNIM TONOM (TZV. CAPOV VRISAK) KOJI ĆE NETKO SIGURNO ČUTI.

AKO SU PRIJATELJI U BLIZINI I ONI BI TREBALI VIKATI.

DOBRO JE DA ZAPAMTITE KAKO JE NEZNANAC IZGLEDAO, AKO JE BIO S AUTOMOBILOM, KOJE JE BOJE I MARKE BIO AUTOMOBIL, TE AKO USPIJETE ZAPAMTITE I REGISTARSKI BROJ TABLICE


VJERUJEMO DA NEĆETE POVJEROVATI TRIKOVIMA KAO ŠTO SU NPR. DA NEZNANAC IMA U AUTU MALE PSIĆE I DA IH DOĐETE POGLEDATI ILI KAKO VAM JE MAJKA U BOLNICI I DA ĆE VAS ON ODVESTI K NJOJ. TO SU NARAVNO SVE TRIKOVI KOJIM VAS NASTOJI NAMAMITI U AUTOMOBIL

TREĆI IGROKAZ 

MAME, TATE, STRIČEVI, SUSJEDI, BAKE, DJEDOVI U PRAVILU VOLE SVOJU DJECU. MEĐUTIM, PONEKAD SE MOŽE DOGODITI DA NETKO KOGA ZNATE, NETKO VAMA BLIZAK – ROĐAK, KUĆNI PRIJATELJ, SUSJED ILI SLIČNO, MOŽE POKUŠATI DIRATI VAS NA NAČIN KOJI VAS PLAŠI ILI ZBUNJUJE.

ZAPAMTITE, AKO NETKO OD VAS TRAŽI DA UČINITE NEŠTO ŠTO VAS PLAŠI ILI ZBUNJUJE, BILA TO I VAMA POZNATA I BLISKA OSOBA, NE TREBATE TO UČINITI. IMATE PRAVO REĆI «NE».

AKO VAS JE STRAH I IPAK UČINITE ŠTO SE OD VAS TRAŽI, VAŽNO JE DA SE ŠTO PRIJE POVJERITE ODRASLOJ OSOBI U KOJU IMATE POVJERENJA. AKO VAM KOJIM SLUČAJEM NE POVJERUJE, BUDITE UPORNI, KAŽITE I NEKOJ DRUGOJ OSOBI KOJOJ VJERUJETE –JER VI IMATE PRAVO ZADRŽATI SVOJE PRAVA I BITI: SIGURNI, JAKI I SLOBODNI

 

U 4. razredu s djecom se ponove strategije koje su naučili u 2. razredu i to na način da stručni suradnik s njima ponovi igrokaze i kroz razgovor kako i na koji način mogu u takvoj ili sličnoj situaciji pomoći sebi ili/i svojim vršnjacima.

Nakon toga provede se „Kviz sigurnosti“ kroz koji se vidi koliko su djeca zapamtila pojedine strategije.

Učiteljica s njima onda tijekom godine ponovi isto uz pomoć mentalne mape ili nekom drugom metodom.

 

 
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


 


 

  


 


 


 

 


 

 


 

 


 

preskoči na navigaciju