preskoči na sadržaj
REVIZIJA KNJIŽNIČNE GRAĐE

Dragi korisnici,

odlukom Školskog odbora i ravnateljice naše škole školska knjižnica ima obvezu provesti izvanrednu reviziju knjižnične građe u periodu od 15. rujna do 15. listopada 2020. s mogućnošću da taj rok bude i duži. Sukladno toj odluci i pravilima revizije svi korisnici dužni su vratiti posuđene knjige u knjižnicu u najkraćem mogućem roku. Tijekom trajanja revizije korisnici ne mogu posuđivati knjige niti koristiti prostor školske knjižnice

Knjige se vraćaju ubacivanjem u za to predviđene kutije koje se nalaze na ulazu u samu knjižnicu i na prozoru knjižnice.

Molim vas za strpljenje i razumijevanje, vaša knjižničarka! 

Rad u uvjetima prevencije corona virusa

Knjižnica radi od 9:00 do 15:00 svaki radni dan ali u skladu s trenutnom situacijom, mogućnostima škole te Smjernicama za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID -19 (priložene u dokumentima). 

Načini posudbe, vraćanja i korištenja prostora knjižnice bit će objavljeni nakon perioda revizije u Pravilniku o korištenju knjižnice u uvjetima prevencije COVID 19. 

Komunikacija i dalje može neometano teći putem VIRTUALNE KNJIŽNICE na Google classroom-u (2hfru7f).

Knjižnica

VIRTUALNA KNJIŽNICA - 2hfru7f       

(na platformi Google Classrom, u koju pristupate svojim Carnet-ovim korisničkim računom - isti onaj s kojim pregledavate i e-dnevnik)

 

        RADNO VRIJEME KNJIŽNICE    

           od  PONEDJELJAKA  do  PETKA

                         9:00 - 15:0

 Svaki prvi utorak u mjesecu knjižnica ne radi.

 emial: helena.grcic@skole.hr

 

  NAPOMENA: Svaki drugi tjedan, kad su parni razredi ujutro, petkom od 8:00 do 09:30 knjižnica je zatvorena za korisnike radi nastave njemačkoga jezika.

                                                                                                                                          

                                            Knjižnična građa dostupna je i na internetu: knjižnica

.................................................................................................................................................................................................                                                              

                                                                                                                             

       

 

 

POPIS LEKTIRE - STARI                                                                                                                                                

 1. razred.doc    3. razred.doc    5. razred.doc    7. razred.doc 

 2. razred.doc    4. razred.doc     6. razred.doc    8. razred.doc  

 

POPIS LEKTIRE -NOVI                                                                                 

 

Projekti

         PROJEKT NAŠA MALA KNJIŽNICA  (rujan 2018. - )

Projekt Naša mala knjižnica je međunarodni projekt čiji je nositelj kod nas nakladnik Ibis grafika. Osnovni cilj projekta je predstaviti odabrane autore i ilustratore, te povećati čitalačku publiku i stvoriti kritičke čitatelje među djecom. Hrvatski predstavnik u ovom projektu je Grigor Vitez, klasik suvremene hrvatske književnosti za djecu. Uz hrvatskog predstavnika, u projektu sudjeluju i knjige slovenskih i litvanskih autora koje su prevedene i na naš jezik.

Sudionici projekta za našu školu su učenici 3.a razreda sa svojom učiteljicom te će osim čitanja odličnih knjiga moći biti uključeni i u niz drugih aktivnosti ovisno o željama i interesima. Više o projektu možete saznati na web stranicama nakladnika Ibis grafika. 

 

1. radionica - predstavljanje zbirke priča Grigora Viteza O zecu koji se volio smijati

Održana je prva radionica u sklopu projekta NMK. Predstavljeno je novo, prekrasno ilustrirano izdanje zbirke priča Grigora Viteza O zecu koji se volio smijati Ibis grafike. Vodila ju je pripovjedačica Srebrenka Peregrin. Izvanredno pripremljena voditeljica je naše akače kroz igru, maštu i druženje vodila od priče do svemira i naravno vratila natrag u knjižnicu. Bili smo oduševljeni!

  2. radionica - "Veliki čitaju malima"

"Veliki čitaju malima" naziv je za aktivnost koju provodimo u našoj školi već niz godina, a riječ je o tome da stariji učenici čitaju zadanu priču mlađim učenicima. Na ovoj radionici učenik 7. razreda predstavio je učenicima 3.a razreda roman suvremene slovenske autorice Jane Bauer Strašna vila i Divlja zima. Riječ je o humorističnom i bajkovitom romanu za djecu koji opisuje brojne ljudske osobine kao što su sumnja, ljubomora, tuga i praznovjerje i u isto vrijeme nudi divne poruke o prijateljstvu i podršci. Sljedeće priče u romanu učenici čitaju po željama i dogovoru, tako da jedan od njih knjigu nosi doma i sutra ispripovijeda ono što je pročitao razredu. Učenici će se izmjenjivati u čitanju i predstavljanju sve dok ne pročitamo roman do kraja.

  

                                                                           strip u Kreativnoj knjižici

3. radionica - "Pronađi sumljivca"

Riječ je o aktivnost za učenike koja se odnosi na  upoznavanjem zbirke priča slovenskoga autora Andreja Rozmana Roza Kako je Oskar postao detektiv. Učenici imaju zadatak pronaći sumljivo kamenje po principu "ovaj kamen me podsijeća na..." . Odabrani kamen oslikavaju kako bi naglasili njegovu povezanost s nečim, a u razredu prezentiraju, odnosno, razotkrivaju "sumljivca".

 

 

4. radionica - "To je samo čarabaralo , dođe i prođe...", Ida Mlakar, Čarabaralo

   

Likovne radove nastale na ovoj radionici poslali smo na literarno-likovni natječaj NMK-e te ponosno možemo objaviti da su tri naše učenice (Cvita Pedić, Petra Ivanjko i Klara Firšt) osvojile prvo mjesto te time i nagrade za sebe i svoje suučenike. ČESTITKE!

5. radionica: Lijenozemska, Kestutis Kasparavičius

"Iznenađenje, iznenađenje!": svi volimo iznenađenja, tako su i naši učenici bili oduševljeni kada je na našu adresu stiglo pismo vrlo poznatog litvanskog dječjeg pisca Kasparavičius-a, pisano njegovim perom i oslikano njegovom rukom. U pismu on učenike pozdravlja, čestita im na želji da čitaju i tako daleke pisce te im vrlo suptilno "po dječju" ukazuje na važnost čitanja.

"Jeste li probali kobasice od krumpira?" Obzirom da su nam za kraj ostala dva litvanska pisca, odlučile smo u suradnji s prof. Sanjom Oćašić Huljev male učenike upoznati s Litvom, njenim geografskim, demografskim i kulturološkim obilježjima. Samu prezentaciju priprelila je i vodila starija suučenica Ema Mudrić. Zahvaljujemo se profesorici i suučenici na izuzetno dobrom, kvalitetnom  i zabavnom druženju. 

  

6. radionica: Priče iz legla buha, Gendrutis Morkunas

I posljednje djelo u ovoj šk. god. projekta NMK, kao što sam već rekla, dolazi iz, sad već dobro poznate nam, Litve.  Djelo je 2008. proglašeno najboljom dječjom knjigom. U skladu s onim što je o djelu rekao piščev suunarodnjak Kestutis Urba: "Začuđujuća bistrina duha, mašta, igre misli i riječi - eto, od čega se sastoji književni vjetar ove knjige. Neka vas ne bude strah dospjeti u njegov vrtlog!", naše male trećaše nije bilo strah. Smišljali su i ilustrirali jednako maštovite, zapetljane i neobične priče te su za njih izradili i lutke kako bi ih mogli dramatizirati i predstaviti svojim suučenicima i učiteljici.

  

 

Projekt se nastavlja i u 2019./20. šk. god. s istim učenicima, sada su oni "veliki" 4.a, ali s, naravno, šest novih književnih ostvarenja.

7. radionica: Čarobni kalendar, Marijana Križanović

Prva u nizu obrađena, zbirka pjesama, čarobna, kako je to i u naslovu istaknuto, potaknula je naše učenike na stvaranje predstave s temom "Mjeseci kroz godinu" ali i na izradu jednako čarobnog kalendara za 2020.godinu.

8. radionica: Bodljikava knjiga, Iva Dužić

Pokušaj i ti! Stvori svoju Morsku abecedu i napiši svoje ime. Rezultat može biti, uistinu, čaroban.

         BOOKMARK EXCHANGE PROJECT (listopad 2018. -)

Projekt razmjene straničnika međunarodni je projekt zamišljen tako da učenici pod vodstvom mentora izrađuju straničnike te ih putem pošte razmjenjuju s učenicima druge škole. Partneri za razmijenu se dodjeljuju od strane voditelja projekta - International Association of School Librarianship, na čijoj web stranici možete saznati i više o projektu. Cilj projekta je vrlo jednostavan i nezahtjevan, a odnosi se na komunikaciju i upoznavanje drugih kultura i načina života. Trajanje projekta se vezuje uz Mjesec knjige od 15. listopada do 15. studenoga.                                

 

         Nastavak projekta za šk. god. 2019./20. donio nam je novi razred i nove partnere. Dodjeljeni su nam osnovnoškolci iz Hong Konga. Razred učiteljice Ines Stanišak Pilatuš 4. c  imao  je  zadatak predstaviti svoju školu, grad, zemlju... putem straničnika. Odabrali smo da motiv bude hrvatski nacionalni cvijet "Iris croatica" u tehnici tuš drvce i akvarel. 

Motivacijski sat održala je prof. geografije Ilona Mirt na kojem je učenike upoznala s geografskim, kulturološkim, klimatskim i demografskim obilježjima dalekoga nam Hong Konga. Osobito im je bilo zanimljivo naučiti o utjecaju položaja Sunca i Zemlje na postojanje različitih vremenskih zona.

 

        ARHIVA - Projekti

Izvannastavna aktivnost školske knjižnice

ART - LAB

ART - LAB radionice će uvesti učenike u eksperimentalne forme umjetničkog stvaralaštva. Svaka radionica pokreće ekspresiju vlastitog doživljaja koje će dijete moći  izraziti kroz određeni oblik umjetničkog izražavanja čije polazište možemo naći bilo u glazbi, plesu i pokretu, priči i dramatizaciji, likovnom stvaralaštvu te kombinaciji oblika rada koje kreću od individualnih do zajedničkih izvedbi određenog zadatka.

Cilj radionica je jačanje pozitivnih emocija te upoznavanje kreativnih tehnika kojima se možemo izražavati. Nove forme umjetničkog stvaranja bodre nas i osnažuju jer svaki od nas ima svoj glas, svoju maštu, svoju priču i može ostaviti svoj trag u zajedničkom stvaranju.

Radionice su kreirane i prilagođene učenicima četvrtih razreda te će se održavati utorkom, tijekom dva školska sata i to po rasporedu: 

 RASPORED  DAN   VRIJEME
 neparni ujutro  utorak    11:30 do 13:05 
parni ujutro utorak 12:20 do 13:50

Voditeljice radionica su Helena Grčić i Darja Mrđen te gosti suradnici.

 

"Tako mi umjetnosti u prahu! Gdje nas ovo odvede..."

      

... od plesa, naravno "plesa pisanja", 

  

preko stvaranja priča "prekopisima" i "maštopisima"

   

do potpuno novih adaptacija poznatih ostvarenja hrvatske dječje animacije.

                        " I to je kazalište!"                                               

Na našu sreću i opće veselje uspjeli smo dogovoriti radionice teatra sjena. Voditelji radionica su svestrani umjetnici Petra Bokić i Neven Aljinović Toth, članovi kazališne skupine Tripstih. Riječ je o tri radionice tijekom kojih će polaznici ART LAB-a upoznati, primjeniti i "nadamo se" trajno ostati dirnuti tehničkim i inprovizacijskim mogućnostima jednog "običnog i zastarjelog" grafoskopa. Osobito vrijedno i zanimljivo je da učenici na svakoj radionici osmišljavaju svoje kratke predstave koristeći nova "svjetlosna" znanja. Zahvaljujemo Centru za kulturu i film Augusta Cesarca koji nam je omogućio ovu edukaciju.  

I za kraj "Portret u sjeni"....

Obilježavanje blagdana u prostoru škole...

     

Anđeli spuštaju zvjezdice na zemlju.. BOŽIĆ             Tri mesara buhu klala.. FAŠNIK

Polaznici ART -LAB radionice marljivo su pripremili nekoliko predstava prema priči "Miš u školskoj knjižnici" naše poznate dječje spisateljice Nade Iveljić, kojima su kao "veliki" upoznali svoje "male" suučenike, prvaše, sa školskom knjižnicom i njenim pravilnikom.

  

             Projekt MIGRANT BODIES – moving boarders       

Migrant bodies je višegodišnji istraživački projekt koji okuplja plesne umjetnike iz Italije, Austrije, Hrvatske i Francuske, a koji surađuju s piscima, video umjetnicima, organizacijama i udrugama koje pomažu izbjeglicama, obrazovnim institucijama, sveučilištima, članovima partnerskih organizacija, stručnjacima i građanima. Stvara se inkluzivna plesna praksa koja omogućuje sudionicima projekta stjecanje novih vještina i obogaćivanje profesionalnih života, prihvaćajući nove mogućnosti u radu s migrantima.

U sklopu 36.Tjedna suvremenog plesa učenici 3.a razreda, djeca iz prihvatilišta Porin i svi prisutni odrasli su  sudjelovali  u plesnoj radionici kojom se želi omogućiti drugačija vrsta komunikacije. Odabire se fizički jezik plesa kao način da se izraze emocije i osobnost. Kroz pokret, ritam i prije svega igru sudionici su usvojili osnovne plesne vještine i dobro se zabavili. Voditelj radionice je Žak Valenta, plesni pedagog s višegodišnjim iskustvom vođenja umjetničkog programa za djecu i odrasle. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

       

 

 

        ARHIVA - Art Lab

 

Izložbe dječjih likovnih radova

           IZLOŽBA DJEČJIH LIKOVNIH RADOVA " TRAGOVI PROMJENA godišnjih doba"

Velika završna izložba dječjih likovnih radova učenika 4.a razreda te polaznika ART-LAB radionice pod mentorstvom učiteljice Darje Mrđen i knjižničarke Helene Grčić moguće je pogledati u prostoru Gradske knjižnice Kajfešov brijeg od 10. srpnja do početka rujna 2020. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba se prebacuje i nastavlja u prostoru Područnog ureda gradske uprave Črnomerec te će se moći pogledati do prosinca 2020. godine.

 

           ONLINE IZLOŽBA DJEČJIH LIKOVNIH RADOVA

Izložba dječjih likovnih radova PUTeVIMA PROŠLOSTI: Kašteli i dvorci nastala je spontano, u suradnji s učiteljicama Jasminkom Udiljak i Monikom Kozina, učenicima 3. a i b razreda te njihovim roditeljima tijekom provođenja nastave na daljinu. Do ideje je došlo nakon interpretacije slikovnice Putovima Frankopana: Svojeglavi štapić, Velida Đekića, pri čemu su učenici pokazali izuzetan interes. 

Izložbu je moguće pogledati od 15.05. 2020. na platformi Google Classroom u Virtualnoj učionici knjižnice (kod: 2hfru7f) ili na web stranici naše škole pod https://padlet.com/medvedgradpedagog/xxbuxyix66cm40hg ili dolje niže ako otvorite link pod Priloženi dokumenti.

 

            IZLOŽBA DJEČJIH LIKOVNIH RADOVA

Izložba dječjih likovnih radova može se pogledati od veljače do travnja 2020. godine u prostorima Područnog ureda Gradska uprava Črnomerec. Radove su izradili učenici trećih razreda, polaznici ART-LAB izvannastavne aktivnosti pod mentorstvom učiteljice Darje Mrđen i knjižničarke Helene Grčić.

 

            

        ARHIVA - Izložbe

Susreti sa spisateljima

         SUSRET S UMJETNICOM NIKOLINOM MANOJLOVIĆ VRAČAR

Nikolina Manojlović Vračar multimedijalna je umjetinca koja se našim prvašima predstavila na nezaboravan i urnebesno smiješan način. Autorica kroz stand-up komediju, manevrirajući raznim rekvizitima (tricikl, gitara, igračke, bomboni...) vodi djecu kroz poeziju na njima blizak i prihvatljiv način.  Riječ je o predstavljanju njene autorske zbirke pjesama Kako misli jure jednog malog Jure koja se 2012. godine ,kad je i izdana,  našla na Listi dobrih knjiga za djecu, Hrvatskog knjižničarskog saveza.

 

 

         SUSRET SA SPISATELJICOM JADRANKOM ČUNČIĆ BANDOV

Neponovljiva, orginalna i jedinstvena, sada već i tradicionalno u našoj školi, lutkarica i spisateljica Jadranka Čunčić Bandov izvela je za naše prvašiće i drugašiće svoj kolaž lutkarskih predstava Šale, trice, zvrndalice. Zarazano smiješni kratki igrokazi djeci su toliko bliski da su poneke znali i napamet.

 

       ARHIVA - Susreti sa spisateljima

 

Suradnje

         NA SATU KREATIVNE LEKTIRE

U suradnji s učiteljicama ili predmetnim profesoricama provodim program kreativne interpretacije obvezne i izborne lektire neovisno o uzrastu djece. Riječ je o radionicama kojima je cilj promicanje čitanja i kulture, kreativnosti i mašte. 

  • RADIONICA "Naslijepo" (listopad, 2019.)

Povodom interpretacije lektirnog djela Breza Slavka Kolara te u suradnji s prof. hrvatskoga jezika Anom Krivec učenici 8.a razreda imali su priliku sudjelovali i međusobno surađivati na radionici "Naslijepo". Riječ je o radionici modeliranja u kojoj učenici imaju poveze preko očiju. Za modeliranje je korištena smjesa papira i ljepila, a motiv je bilo drvo. Cilj radionice je bio potaknuti empatiju te osvijestiti vlastite stavove i mogućnosti.

  • RADIONICA " Četiri kuta" (veljača 2020.)

Cilj radionice je bio pokazati da mogućnosti interpretacije odličnog književnog teksta mogu biti raznolike. Interpretirala se lektira Ježeva kućica Branka Ćopića u četiri prva razreda na četiri različita načina. Nakon uvodnog dijela koji se sastojao od taktilne igre na pjesmu "Boc, boc iglicama"  te glavnog dijela gdje su slušali dio basne i gledali istoimeni nagrađivani animirani film Eve Cvijanović, u stvaralačkom dijelu za svaki je razred bila pripremljena različita radionica. Sve radionice su se, naravno, temeljile na spomenutom lektirnom djelu, ali iz različitih perspektiva. Riječ je o likovno literarnim -radionicama: Slikopriče, Animalne maske, Land Art i Pišem ti pismo.

  • RADIONICA "Dječja igra utemeljena na tradicijskim običajima"

Interpretacija obveznog lektirnog djela, za treće razrede, romana Vlak u snijegu Mate Lovraka našla je svoje polazište u potrazi za i isčitavanju dijelova romana koji se odnose na  opise načina dječje igre. Ustanovili smo da su neki od tih načina utemeljeni na tradicijskim običajima iz prošlosti, a koji se danas njeguju kao dio kulturne baštine. Nakon temeljitijeg upoznavanja, putem videoisječaka, spomenutog običaja djeca su dala svoje doživljaje istoga kroz likovni rad. O uspješnosti njihove interpretacije svjedoče priložene fotografije likovnih radova.

Svatovske i pokladne povorke (dondolaši)..

  • RADIONICA " U očima promatrača.."

​Interpretacija nove lektire za 1. razrede "Oprostite... jeste li vi vještica?" Emily Horn, zbog prirode svoga sadržaja, dozvolila je da se s djecom igram različitih igara u kojima je naglasak na moći predrasuda te promišljanju o stavovima. 

Postavite si i Vi pitanje s naslovnice bajke..

SURaDNJA S NaRoDnoM KNJIžNICoM                                   

Lijepo i vrijedno prijateljstvo učenici naše škole njeguju s narodnom knjižnicom Kajfešov brijeg, našom dugogodišnjom prijateljicom. U njoj smo stalni gosti na kreativnim radionicama prigodne tematike, promocijama novih knjiga, susretima s piscima... Družimo se, slikamo, plešemo i čitamo, koji put i pod krošnjama, te svoje radove izlažemo u njihovoj galeriji.

         PREDSTAVA "VELIKI ZLI LISAC" (veljača 2020.)

Učenici 1.d razreda i učenici prvih razreda OŠ Pavleka Miškine gledali su predstavu "Veliki zli lisac" nastalu prema stripu nagrađivanog autora Benjamina Rennera. Predstavu izvode knjižničarke dječjeg odjela iz Knjižnice Ivan Goran Kovačić. Predstava je dio ciklusa "Kad slikovnice ožive" koji ima za cilj poticanje čitanja, kreativnosti i mašte kod djece i mladih. Više o programu na:                      http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-ivana-gorana-kovacica/projekti-37934/kad-slikovnice-ozive/52803 

         KONCERT TOMISLAVA GOLUBANA (listopad 2019.)

Blues glazbenik, pjevač i svirač usne harmonike u javnosti priznat i poznat po svojem jedinstvenom glazbenom izričaju u kojem na jedinstven način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom muzikom. Djeci, iznimno, drag i dopadljiv, zbog svog jednostavnog i pristupačnog ophođenja te smisla za humor.

I kao što glazba i inače spaja, tako je i na ovom koncertu spojila treće razrede naše i susjedne osnovne škole.

 

         BESPLATNUPISI PRVAŠIĆA kao i svake godine, tako i ove, prvašići imaju osiguranu besplatnu članarinu u gradskim knjižnicama. Tijekom posjeta gradskoj knjižnici Kajfešov brijeg naši prvašići su osim tople dobrodošlice mogli sudjelovati i u različitim radionicama od slušanja izvrsne strip-slikovnice Djevojčica koja nije znala crtati, preko izrade stripa do likovnih radionica s didaktički neoblikovanim materijalima. (listopad-studeni)

 

        ARHIVA - Suradnja

Društvene igre u školskoj knjižnici

Svoje slobodno vrijeme u školi učenici mogu ispuniti boravkom u knjižnici zabavljajući se igrajući šah, memori, karte... ili čitajući i listajući popularne časopise i ostale zanimljive knjige.

          NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

Nacionalnog kviza za poticanje čitanja  se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica. Kviz se odvija u Mjesecu hrvatske knjige te se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori.
Knjige koje će se čitati za Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2019. pod nazivom Ritam odrastanja:

 
Predstavnica naše škole za 2019. godinu na svečanoj dodjeli nagrada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižniciDigitalni izvori

Ove stranice možete koristiti za besplatno on-line čitanje knjiga na hrvatskom, ali i na drugim jezicima, ima i lektirnih naslova. Podržavaju autorska i druga prava.

http://kgzdzb.arhivpro.hr/

http://dzs.ffzg.unizg.hr/popis.htm

http://en.childrenslibrary.org/

http://lektire.skole.hr

Priloženi dokumenti:
e-lektirne knjige.pdf

 
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


 


 

  


 


 


 

 


 

 


 

 


 


 

 

preskoči na navigaciju